Зима

Зима
Пролет

16 ноември 2016 г.

Верона - градът на вечните влюбени (галерия)

Издигнат на брега на река Адидже Верона изобилства с живописни сцени, скътани сред лабиринта от улички
 
Незаслужено подценяван от туристите като забележителна дестинация за екскурзия, градът на вечните влюбени - Ромео и Жулиета има какво да предложи не само на поклонниците на Шекспир и на оперното изкуство (всяка лято на Арена ди Верона се провежда традиционният оперен фестивал). 

Издигнат на брега на река Адидже и дом на един от великите ренесансови умове -Данте Алигиери, Верона изобилства с живописни сцени, скътани сред лабиринта от улички. 

Зловещи железни врати ограждат внушителния мавзолей на Arche Scaligere, който е приютил множество гробници на открито - вечен дом на принцеса Скалигери и на водачите на града, които били известни едновременно като смели бойци и като меценати.

Арена ди Верона е третата по големина сцена в Италия и едно от местата, които задължително трябва да се видят на Апенините. Въпреки че е изградена през далечната 30 година сл. н.е., в по-голямата си част автентичната й архитектурата  е запазена и всяко лято на нея се изнасят оперни спектакли. 

Кастелвекио е военна крепост, преустроена в арт музей, в който се съхраняват значими произведения на изкуството в обстановка, запазила духа на Средновековието. 

Както най-вероятно се досещате, възможността да гледате представление на Ромео и Жулиета с автентичния декор на една от най-великите любовни истории по време на традиционния Шекспиров фестивал, е основната примамка, туристите да идват във Верона. 

За да продължи легендата за обречената любов на Ромео и Жулиета да съществува, от общината са се погрижили туристите да могат да видят домовете на двете семейства, около които се върти шекспировата драма. 

Къщата на Жулиета - Casa di Giulietta е малка къща, под чиито балкони някога Ромео е пял своите прочувствени балади. Въпреки внушителния си статут, има  доказателства за това, че в миналото къщата е била бордей, дълги години преди да бъде закупена от общината и да се превърне в туристическа атракция. 

Предполагаемата къща на Ромео е превърната в очарователен ресторант - Osteria Dal Duca и определено си заслужава да бъде посетена. 

Пиаца дел Синьори и Палацо дел Говерно са сред другите забележителности на Верона. Последният  е дом на Торе дел Ламберти - осмоъгълна камбанария, от която се открива внушителна панорама към града. 

И още - къщата, в която е живял Данте Алигиери след преместването си от Флоренция, Сан Фермо - впечатляваща комбинация от романска и готическа архитектура. Отвътре интериорът  на катедралата наподобява на лодка и там могат да се видят камъните, на които е бил измъчван и убит Сан Фермо. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар