Зима

Зима
Пролет

19 януари 2017 г.

Лаборатория БДЖ

Държавният ЖП холдинг ще ремонтира за близо 140 млн. лв. локомотиви, докато вагоните му са разпродавани от ББР заради непогасяване на кредит

Държавният железопътен превозвач – „Холдинг БДЖ“ все повече се превръща в лаборатория за неясни бизнес експерименти, които сякаш целят само едно – окончателното му ликвидиране.

От началото на годината БДЖ изпадна в комичната ситуация да не може да управлява по никакъв начин разписанието на влаковете си, които безпомощно спираха или просто замръзваха по гарите в цялата страна. Ръководството на БДЖ обясни целия ЖП хаос с липсата на добре поддържани и работещи локомотиви. И на няколко пъти в медийни изяви обясни, че обществото трябва да приеме, че в БДЖ трябва да се инвестира.

И побърза да покаже как.

Затъналата в дългове компания обяви най-голямата си поръчка за ремонт на локомотиви за пътнически влакове чрез поделението си „БДЖ – Пътнически превози“. Тя е за ремонт и поддръжка на 22 дизелови мотриси и на 24 броя електрически мотриси Siemens, които бяха закупени преди малко повече от 10 години и е на индикативна стойност от 137 млн. лв. без ДДС. Средставата ще бъдат осигурени от самото дружество.  По принцип в поръчката няма нещо лошо, защото влаковете без съмение трябва да се поддържат. В поръчката обаче има няколко критични момента. На първо място това е цената.

В коментар за „Капитал“ мениджърът на единствения в България завод за ремонт на локомотиви „Експрес сервиз“, Цветелин Колев обяснява, че преди една година БДЖ е поискало от компанията да им представи ценова оферта за ремонт и поддръжка на 22 дизелови мотриси за 5 години. Офертата на русенската компания е била за под 20 млн. лв. Сегашната поръчка е по-голяма като задача, тъй като се изискват допълнителни модернизации и се добавят и 24 броя електрически мотриси. Разликата за ремонта и поддръжката на дизеловите и на електрическите обаче не била голяма.

Простата калкулация показва, че русенската фирма може да свърши задачата за около 40 – 45 млн. лв., което е доста под прогнозната стойност от 137 млн. лв.

Но пък „Експрес сервиз“ няма да може да участва в конкурса, защото повече от година държавната Изпълнителна агенция „Железопътна инфраструктура“ не й издава разширение на сертификата за ремонт на локомотивни мотриси, така че да обхване и пътническите.

И ако поръчката за ремонт на пътническите локомотиви изглежда порочна, то какво да кажем за цялостния бизнес модел на БДЖ.

Докато тече въпросната поръчка, Българската банка за развитие разпродава товарни вагони на другото поделение в държавния ЖП холдинг – „БДЖ – Товарни превози“. От съобщение за проведен търг се разбира, че на 10 януари 2017 г. ББР е обявила за продажба 1415 товарни вагона.  Те са обезпечение по договор за особен залог, при който „Холдинг БДЖ“ е заложило активите си.

От поне десет години товарните превози на БДЖ са единственият работещ бизнес. Това, че холдингът не е фалирал досега в значителна степен се дължи именно на бизнеса с превоз на товари.

Спирането на „Кремиковци“ нанесе тежък удар над бизнеса с товарни превози на държавните железници. И въпреки това той все още носи пари. В последните две години обаче БДЖ – Товарни превози работи на загуба. Ако за 2013 г. поделението на БДЖ е отчело печалба от 3.8 млн. лв. при 138 млн. лв. приходи от продажби, то през 2014 г. вече се отчита 20 млн. лв. загуба при минимален спад от приходите до 132 млн. лв. Негативната тенденция продължава и през 2015 г., когато загубата вече надминава 8 млн. лв. при прогнозирана печалба от 407 хил. лв. Приходите от продажби се сриват до 124 млн. лв.

Обяснението на  „БДЖ – Товарни превози“ е лаконично – многото ремонти на ЖП пътя в България удрят бизнеса, тъй като компанията не може да изпълнява поръчки.

Обяснението, колкото и лаконично да е, дава представа за абсурдния начин, по който се управлява ЖП транспортът в България. Защото изпълнението на поръчките по ремонт е реконструкция на ЖП пътя в страната се организират от държавната Изпълнителна агенция „Железопътна инфраструктура“. От обяснението на транспортната фирма излиза, че държавната агенция буквално е торпилирала бизнеса й.

А това е най-малкото странно. На фона на очакваната и на няколко пъти стартирана процедура за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“. Компанията за първи път беше извадена за продажба от първото правителство на Борисов. Тогава дружеството беше в добро финансово състояние и с работещ бизнес. А това гарантираше и добра цена в процедурата по продажба. Дали поради тази или по друга причина, процесът беше спрян.

Идеи за приватизация на „БДЖ – Товарни превози“ имаше и правителството на Орешарски. Но процедурата отново не стигна до реализиация.

С появата на Борисов на премиерския пост през 2014 г. на идеята за продажба на „БДЖ – Товарни превози“ се даде ново ускорение.

Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) започна през 2015 г. да подготвя продажбата на дружеството. Но през април 2016 г. министърът на транспорта Ивайло Московски обяви, че дружеството не можело да бъде продадено поради липса на интерес от кандидат-купувачи.

А може би кандидат-купувачите не са били правилните, или пък правилните не са разполагали към момента с необходимия им ресурс…


Мирослав Иванов,  Transmedia.bg


Бел. ред. 51 пътнически влака са отменени заради липса на локомотиви. Основно в участъците между Зимница-Бургас, Карлово-Сливен и между Варна и Бургас е спряно движението на пътническите влакове. Бързите композиции ще спират на допълнителни гари, за да обслужват пътниците там, където е възможно. Това съобщиха от БДЖ пред БНР.

Няма коментари:

Публикуване на коментар