Зима

Зима
Пролет

27 януари 2017 г.

Огнян Герджиков: "Служебен кабинет" като служене на народ и родината

"Служебното правителство ще служи на държавата, а хората трябва да държат на нея."
 
Това каза в първото си слово като служебен премиер Огнян Герджиков.

Той щрихира посоката на кабинета, който ще ръководи, в кратка реч в президентството, изпъстрена с лингвистични анализи.

Това стана минути след като Герджиков бе представен от президента Румен Радев като новият министър-председател.

Новият служебен премиер представи себе си като университетски преподавател и човек изкушен от текста в мерена и немерена реч.

Като такъв той изтълкува комбинацията от думи "служебен кабинет" като служене на народ и родината.

"Встъпвайки в правомощията си искам ясно и уверено да заявя, че оглавяваното от мен правителство е готово да се посвети на такова служение", каза Герджиков.

Той се обърна към отиващото си правителство: "Служебният кабинет няма да отрича или руши техните постижения. Постигнатото ще бъде надграждано, но грешките – поправени".

Новият служебен премиер се обърна и към гражданите.

"Ние сме държавно-творчески народ. През последните две хилядолетия сме създали три държави - Стара Велика България, Волжка България и днешна България на хан Аспарух. И пак лингвистичен анализ – държава идва от държа. И за да се развива държавата, народът трябва да държи на държавата", каза професорът.

Герджиков обясни, че служебният кабинет е като всички останали, единствената разлика е в ограничения му времеви хоризонт.

Той припомни, че основното му задължение е провеждането на предсрочните избори. Той нарече изборната търговия от последните години безобразие.

"Навремето се е търгувало с роби, сега се търгува с гласове. Ще направим всичко възможно тази практика да бъде редуцирана", каза Герджиков.

Като друга важна задача пред кабинета си новият премиер посочи подготовката за българското председателство на ЕС.

"Надявам се да нямате очаквания още в първия ден да обявим планове на мандата", каза Герджиков и даде да се разбере, че ще бъде извършен преглед на състоянието в отделните ресори, съобщава Dnes.bg.

Сред другите приоритети той изреди усъвършенстване на институциите, финансова стабилност и усилия за осигуряване на достоен живот за всеки.



Няма коментари:

Публикуване на коментар