Зима

Зима
Пролет

16 август 2017 г.

Бундеслигата – прогрес и устойчиво развитие

Първенството на Германия се движи във възходяща линия, но трудно ще стане номер 1

Къде иска да бъде германецът във всяко състезание? Отговорът го знаят дори прохождащите деца – на първото място. 


В най-трудната битка за сърцата на футболните фенове от цял свят немската Бундеслига прави уникални усилия да стигне до първото място, но поне в обозримо бъдеще Примера и Премиершип не са застрашени.

Да построиш стадиони, да направиш модерна инфраструктура, да съблазниш феновете се оказа лесно, да излъчиш съперник
на Байерн обаче е мисията невъзможна.

А първенство с предизвестен край не е достатъчно интересно. През сезон 2017/18 изгледите баварският колос да бъде детрониран изглеждат нищожно малки. Макар че, ако нещо може да върне интригата за настъпващия сезон, то това е моментното състояние на Байерн. Това е основната тема в Германия, ще продължи ли спадът в представянето на червените, или слабите игри в последния месец са прах в очите. А в реални условия всичко ще бъде по-старому - Байерн шампион пет или десет кръга преди края. Защото без мюнхенци да изпуснат газта ще е направо невъзможно останалите дори да мечтаят.
 

А и тези, които могат да конкурират успешно баварците, съвсем не са много. Общо взето, бройката се изчерпва само с Борусия Дортмунд. През новия сезон там дойде холандецът Бос, който ще се опита да реализира наследения от Тухел добър материал. Но завещаното от Тухел трябва да се развива с прекалено бързи темпове, защото политиката на управлението на Дортмунд е продажба при първа добра възможност. След като вече продадоха половин отбор, жълто-черните ще се стремят да реализират и останалата половина. Въпрос на приоритети, а титлата явно не е сред тях.
 

Така Бундеслига 17-18 започва с двама конкуренти, но много бързо на върха може да остане само един. Всъщност миналия сезон конкуренцията правеше друг отбор при това новак в елита. Лайпциг се опита да хвърли ръкавицата на Байерн, но след зимата надеждите му угаснаха. Късметът на начинаещия едва ли ще ги покрие втора година, а участието в групите на ШЛ ще им дойде изтощително. Нищо чудно Лайпциг дори да изпадне от четворката. Шалке 04 и Борусия М обаче далновидно се лишиха от европейски емоции и това ги прави много сериозни кандидати за добро представяне през този сезон. Но накрая ще са на 20 точки от първия. Това е повече от сигурно. 

Приятната изненада Хофе също ще участва в Европа и това за техния ограничен кадрови ресурс е проблем. Двете дини определено са лоша предпоставка за сезона. Кьолн и Херта пък едва ли ще се отнесат сериозно към класирането си директно в групите на Лига Европа и ще играят там с ротиращи формации. Целта и на двата тима ще е да вдигнат поне с две места класирането си спрямо предходния сезон.
 

Но основното за Бундеслигата е свирепата конкуренция. Няколко сезона подред 10-12 отбора се вместваха в до 6 точки на междинните контроли. Това означава, че като нищо от дъното може да изскочи Вердер Бремен например. Пролетното представяне бе доста окуражаващо за зелено-белите. Кой знае, след няколко години битка за оцеляване Вердер може изведнъж да заплува в познати води. 

Поне десет места по нагоре се вижда и оцелелият с помощта на молитвите Волфсбург.
Все пак има и константни стойности, от които неприятни изненади не могат да се очакват. Леверкузен също ще гледа към призовата четворка, но бляновете за титла са се изпарили, както аспиринчето се стопява бързо в чаша вода. Айнтрахт също изглежда стабилен на пръв поглед, но може да се окаже лесно сред застрашените. Фрайбург пък толкова го е страх от евентуално изпадане, че предпочете резила срещу словенския Домжале в квалификациите за Лига Европа. За тях е милион пъти по-важно да запазят мястото си в Първа Бундеслига, а не нови мъки във второто ниво. Стигаме и до обичайния заподозрян, абонираният за 16-о място Хамбургер. Някогашният северен колос едва ли ще се остави отново в ролята на треперещия лист. Но амбициите са едно, възможностите съвсем друго. Може би е време и Майнц да се насочи към чистилището Втора Бундеслига.


А оцеляването ще е доста трудно, защото в елита се завърна големият Щутгарт в добавка с Хановер. Очертава се поредната успешна година за Бундеслигата. Нов приток на зрителски поток и нови завързани и трудни за прогноза мачове. Големите звезди обаче са само на две места – в Мюнхен и Дортмунд. 


Останалото изглежда прекалено резонно, но мачовете ще си струват гледането.


Жаклин Михайлов, "Тема Спорт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар