Зима

Зима
Пролет

6 октомври 2017 г.

От какво се отказва средният американец

Почти една трета от американците, печелещи 75 хил. годишно, живеят от заплата до заплата
 
Покупателната способност на американците от средната класа (хората, които печелят около 54 хил. долара годишно) е намаляла заради по-ниските заплати, ръста на цените и законовите нововъведения. 

Изданието Cheat Sheet e съставило списък на нещата, които вече не са по джоба на тези хора, съобщава Banker.bg.

Отпускът означава допълнителни разходи, заради които средният американец е принуден да спести от нещо друго - 54% са се отказали от покупката на скъпи стоки като телевизори и електроника, други са престанали да ходят на кино (47%), някои са се отказали от ресторантите (43 на сто) или обновяването на гардероба си (43%), за да си осигурят средства за годишната почивка. Мнозина предпочитат да се откажат от платения си отпуск, за да не решат шефовете и колегите им, че може да бъдат заменени.

За придобиването на нов автомобил хората със средни доходи прибягват до заеми, стремейки се да ги изплащат максимално дълго, за да намалят месечните вноски. Средният срок за покупка на кола е 68 месеца, дори кредитите за придобиване на употребявани се взимат средно за 66 месеца. Над 31% от покупките са на лизинг. Средната месечна вноска по заем за нова или употребявана кола през 2016-а е била съответно 503 и 376 долара.

В САЩ е сравнително лесно да получиш студентски заем, но изплащането му вече не е по джоба на хората със средни доходи. През последното десетилетие общият дълг на американците за обучение е нараснал с 84% до 1.2 трлн. долара. Около 40% имат поне един неизплатен студентски кредит, а над 11 на сто от тези дългове са просрочени с минимум 90 дни.

Почти половината американци не пестят за черни дни. Осемнадесет на сто изобщо не слагат пари настрана, а други 28% заделят не повече от 5% от доходите си. Само 35 на сто от семействата с годишен доход 50-75 хил. долара пестят 10% от доходите си.

Медицинското обслужване би трябвало да е достъпно за хората със средни доходи. Но 66% признават, че поне веднъж е трябвало да избират между покупката на храна и плащането за лекарска помощ, а 31 на сто се изправят пред тази дилема всеки месец. В много случаи средните американци отлагат или направо се отказват от някои стоматологични процедури, за да пестят. Всеки четвърти жител на страната на възраст от 20 до 64 годни има проблеми със зъбите.

Почти една трета от американците, печелещи 75 хил. годишно, живеят от заплата до заплата. Около 38 млн. изяждат всичко, което спечелят.

По официални изчисления отглеждането на дете до 18 години струва четвърт милиона долара. В 41 щата предучилищното образование надхвърля 10 на сто от средния доход на семейство, а в 17 щата  излиза по-скъпо дори от наема за жилище.



Няма коментари:

Публикуване на коментар