Зима

Зима
Пролет

19 март 2018 г.

Владимир Путин върна уважението към Русия

“Западът живее в един въображаем свят по отношение на Русия. Ефектът от европейската реакция беше подценен. Путин заложи на образа на обсадената крепост, руска традиция, използвана вече от Сталин.”
 
Според руския писател Владимир Федоровски Владимир Путин трябва да започне вътрешни реформи, да не къса с ЕС и да подготви свой наследник. 

Интервю с Владимир Федеровски публикува в сайта си “Поан” след новината за преизбирането на Путин с рекордна подкрепа.

- Владимир Путин печели с над 70 процента от гласовете. Какво мислите за това?

- Путин излиза от тези избори по-силен, всемогъщ. Това беше предвидимо. Изборите обективно отразяват руското обществено мнение. Повишаването на избирателната активност, което очаквах, също е логично. То е свързано с тази странна афера с бившия руски шпионин. С реакцията си Западът явно допринесе за мобилизацията на руското население. Това е типична психологическа реакция на руснаците: когато се чувстват нападнати, те реагират заедно. Така че сегашната криза засили участието в президентските избори. Путин нямаше нужда да води истинска кампания. Той просто показа, че е анти-Борис Елцин, символ на катастрофата. Руснаците живеят десет пъти по-добре с него, отколкото с Елцин, човекът на инфлацията и ендемичната корупция. Владимир Путин играеше като антитеза на всичко това. Той е и майстор на връщането на Русия на международната сцена. При Елцин страната беше жестоко засрамена, Путин възстанови известно уважение към Русия.

- Реакцията на Европа на аферата с отравянето на бившия руски шпионин много ли повлия на изборите?

- Мисля, че да. Западът живее в един въображаем свят по отношение на Русия. Ефектът от европейската реакция беше подценен. Путин заложи на образа на обсадената крепост, руска традиция, използвана вече от Сталин. Отправянето на 24-часов ултиматум беше много аматьорско от страна на англичаните и Тереза Мей. Тази криза трябваше да се управлява другояче. Трябваше да се действа по-професионално спрямо Русия. Историческата роля на Франция е да допринесе за това.

- Какво би трябвало да направи Европа?


- Първо трябва да спре да се тревожи. Трябва да приеме буквално думите на Путин, когато казва, че иска да сътрудничи в аферата с руския шпионин. Тя не трябва да прекъсва контакта, за да може да изпраща послания. Кризата в Корея, в Иран, в Близкия изток… не може да се маневрира без Русия.

Владимир Путин е реалност. Така че диалогът трябва да се възстанови. Тъй като днешният контекст е катастрофа. И е много по-сериозно, отколкото по време на Студената война. По онова време имаше правила и се правеше разлика между реалната политика и пропагандата. Днес обаче има объркване. Руснаците са зле възприети. Преди аферата с шпионина, Бил Клинтън смяташе, че Русия е второстепенна сила, а Барак Обама сравни страната с вируса Ебола.

Днес последиците от европейските изявления не се оценяват достатъчно. В Салона на книгата в Париж, където бях, руските писатели се почувстваха наранени от факта, че Еманюел Макрон пренебрегна руския павилион. Путин използва тази рана. Днес има реален риск от разрив между Запада и Русия. Още повече, че в Русия някои са изкушени да се ориентират окончателно към Китай.

- Комунистът Грудинин, който е втори на изборите, получи около 13 процента от гласовете. Какво мислите за това?

- Дълбоката Русия гласува за комунистите, водена от носталгия. Някои руснаци все още смятат, че демократите са крадци. Тази идея работи за комунистите. Журналистката Ксения Собчак, от своя страна, постигна почетен резултат (1,4 на сто).

- Какви са предизвикателствата пред Путин през следващите месеци?

- Путин беше преизбран величествено тази неделя. Но той се намира в повратен етап. Руснаците очакват резултати във вътрешен план. Русия остава много зависима от петрола и газа. Путин трябва да състави нов екип, способен да започне реформи и да постигне енергийна самодостатъчност.

Що се отнася до Запада, руският държавен глава трябва да реши. Ако избере да преориентира страната и икономиката към Китай, това ще противоречи на реформите, които изисква уравновесяването на отношенията с Европа. И накрая, Владимир Путин трябва да реши проблема със своя наследник. Той ще трябва да отключи системата и да продължи да поставя хора на 30-40-годишна възраст, както направи с Алексей Дюмин, неговият 44-годишен бивш бодигард.

Владимир Федоровски


Бивш дипломат, по-специално в Париж, Владимир Федоровски е бил също преводач на Леонид Брежнев при срещите му с лидери от арабския свят, като Саддам Хюсеин или полковник Кадафи. В началото на 90-те г. той се противопоставя на твърдата линия на Комунистическата партия в СССР и на КГБ и е говорител на Движението за демократични реформи по време на съпротивата срещу пуча в Москва през август 1991 г. Идеолог на перестройката, днес Федоровски живее във Франция, където е публикувал десетина книги за историята на Русия и СССР, сред които “В сърцето на Кремъл, от червените царе до Путин” (Au cœur du Kremlin, des tsars rouges à Poutine) и “Путин от А до Я” (Poutine de A à Z).

Превод от френски: Галя Дачкова, Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар