Зима

Зима
Пролет

5 юни 2019 г.

Холандия не е готова да ни приеме в Шенген

Стеф Блок бе категоричен, че България има нужда от напредък

Холандия не е готова да ни приеме в Шенген.

Това стана ясно днес по време посещението на холандския външен министър Стеф Блок у нас. 

На пресконференция в Министерски съвет, заедно с външния ни министър Екатерина Захариева, Блок оцени свършеното от правителството за опазване на външните граници. Той обясни, че е наясно с подобряването на граничния контрол, подхода към трафика на хора, борбата с корупцията, но бе категоричен, че България има нужда от напредък, предаде репортер на "Банкеръ".

Министър Захариева обясни, че имаме напредък в борбата с трафика на хора. Само от началото на годината са разкрити над 100 случая.  "Справяме се повече от добре!", обясни тя и подчерта, че по време на разговора с колегата й е призовала за по-бързо приемане на България в Шенгенското пространство по море и въздух и е изтъкнала постиженията на България не само в охраната на външната граница, но и в борбата с корупцията.

Стеф Блок предпочете да акцентира върху икономическите теми, където двустранните отношения са във възход. Много холандски компании са избрали да инвестират в България, като 80 милиона евро е инвестицията на холандски дружества в България за изминалата година. Захариева подчерта, че в бъдеще ще се отдали голямо значение на развитието на иновациите, селското стопанство и свързване на бизнеса. Тя подчерта, че ние произвеждаме добра земеделска продукция, а холандците - високи технологии. Това е добра база за сътрудничество.

"България може да бъде врата за Холандия на юг и изток от Европейския съюз, а Холандия за България – на север", подчерта българският министър.

Двамата са обсъдили и проблемите с миграцията, интеграцията на Западните Балкани и новите европейски институции. "Малко вероятно е до края на тази комисия да има бюджет за следващата програмен период, но с Холандия имаме общо споделяне, че районите, които имат нужда от нарастване на кохезията, трябва да получават целеви средства, каза Захариева.

По случай годишнината от двустранните отношения България подари 110 български маслодайни рози, които ще бъдат засадени в Холандия. От своя страна министър Блок подари на София 110 лалета - един от символите на Холандия.

По-рано Стеф Блок се срещна с премиера Бойко Борисов. По време на срещата беше отбелязан и напредъка на България по реформите в рамките на Механизма за сътрудничество и оценка. „Оценяваме доброто сътрудничество с Европейската комисия по този въпрос и очакваме от нашите европейски партньори също да оценят нашите добри резултати, както и нашата решимост да продължим процесите по необратим начин“, каза министър-председателят.

Борисов заяви, че България високо цени подкрепата на Нидерландия за кандидатурата на страната ни за присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и очакваме конструктивна помощ за започване на преговори възможно най-скоро. Подкрепа очаква и страната ни във връзка с кандидатурата за седалище на Европейския орган по труда.

Премиерът изтъкна също, че е изключително важно Нидерландия да остане водещ инвеститор в страната ни, като се запазят позитивните тенденции в двустранната търговия и да се разширят възможностите за присъствие на български продукти на холандския пазар. През 2018 г. стокообменът между двете страни е 1.994 млрд. евро. Износът за Нидерландия е 774.3 млн. евро, което бележи ръст с 17.1% спрямо 2017 г. Вносът е 1,220 млрд. евро, което с 9.8% повече. За периода 1996-2018 г. преките инвестиции от Нидерландия в България са 7.8 млрд. евро, с което страната се нарежда на първо място по размер на преки чуждестранни инвестиции в България. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар