Зима

Зима
Пролет

31 август 2019 г.

След "пресконференцията без журналисти" стинахме и до... медии без микрофони

Както е тръгнало, много скоро 111-тото място в класациите за свобода на словото ще ни се струва престижно и непостижимо високо...
 
Много искам да видя как ще реагират немските журналисти, ако влязат в зала за пресконференции и видят, че микрофоните пред тях са не само изключени, а дори и демонтирани, за да се парира всякаква възможност да зададат въпрос към поредния висш представител на властта, изсипал се в държавата им.

А у нас това се случи. Миналата седмица, когато все още невстъпилата в длъжност новоизбрана председателка  на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен дойде в България, за да се срещне с премиера и да чуе какви са българските претенции за ресор в новата комисия. В програмата на гостенката бе предвидена среща с журналисти, съвместно с премиера. Като предварително бе уточнено, че ще се дават само изявления, без възможност за въпроси.

Това не е необичайна практика, този вид брифинги се провеждат в цял свят. Само че (поне у нас) никога досега не бяха взимани толкова унизителни за медиите "превантивни мерки" срещу всеки евентуален опит за журналистически въпроси. Микрофоните в залата се оказаха изключени. Даже не просто изключени, а направо демонтирани - за "по-сигурно". А така за журналистите остана само възможността да изслушат предварително подготвените от пиарите декларации, пълни с куртоазни клишета (впрочем, основните послания в изявлението на фон дер Лайен в София изумително съвпадат с казаното от нея преди месец  в Полша).

Как стана така? От пресцентъра на Министерския съвет обясниха пред медиите, че имало предварителна уговорка  да няма въпроси към Урсула фон дер Лайен, което се налагало, защото тя все още не е официално встъпила в длъжност, а и разговорите са все още предварителни и на този етап не могат да се коментират в подробности. А демонтажът се наложил, защото старата техника в залата не позволявала микрофоните пред медиите да бъдат просто изключени.

Самият Бойко Борисов пък в прав текст обяви: "Няма да има въпроси. Не за друго, ами може да я поставим в неудобно положение да отговаря за нещо, което не е още в цялостен вид договорено". И обясни, че това било форма на любезност към гостенката.

Не знам дали Урсула фон дер Лайен, която съвсем не е новак в политиката и би трябвало да знае как да се измъква с финес и от най-неудобните въпроси, би допуснала такова отношение към немските медии. И наистина искам да видя как биха реагирали немските журналисти, ако бъдат поставени в същата ситуация. Но по-скоро си мисля, че такова нещо в Германия никой политик просто няма да си позволи. А още по-малко вярвам, че препятстването на журналистите да си вършат работата - т.е. да задават въпроси на всеки храненик на данъкоплатците, пък бил той и европейски, би минало за проява на "гостоприемство" и "любезност".

Тук обаче - в държавата, в която вече имаме и "пресконференции без журналисти", очевидно всякакви номера минават.

Най-жалкото в цялата история е, че само една малка част от медиите счетоха "превантивния" демонтаж на микрофоните за унизителен и обиден. А ако тенденцията журналистите сами да се подлагат да бъдат ползвани като "стойки на микрофони" продължи, много скоро 111-тото място на България в класациите за свобода на словото ще ни се вижда непостижимо високо и дори престижно.

Но пък след като медиите безропотно го позволяват, а и аудиторията им напълно безучастно търпи - вероятно така и трябва да стане...

 Първото гостуване на Урсула фон дер Лайен у нас явно ще се запомни с демонтираните микрофони пред медиите... 
 
 
Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар