Зима

Зима
Пролет

5 септември 2019 г.

Доц. Диана Ковачева положи клетва като омбудсман на България

„Ангажирам се с това основната ми грижа да са правата и свободите на хората, а дневният ред на институцията да се определя от хората и техните проблеми.“
 
Досегашният заместник на Мая Манолова, която подаде оставка, Диана Ковачева положи клетва като обществен защитник, докато не бъде избран наследник на Манолова.

Ковачева обеща пред депутатите, че ще заложи на приемствеността, на активността и ще работи със съзнанието, че омбудсманът е винаги на страната на хората.

„Ангажирам се с това основната ми грижа да са правата и свободите на хората, а дневният ред на институцията да се определя от хората и техните проблеми“, каза Ковачева, цитирана от Dnes.bg.

Доц. Диана Ковачева стана заместник-омбудсман от началото на 2016 г. и по закон след предсрочно прекратените правомощия на омбудсмана поема поста до избора на нов национален обществен защитник.

Ковачева беше правосъден министър в правителството на Бойко Борисов в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България.

Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения. Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право.

Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II.



Няма коментари:

Публикуване на коментар