Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2019 г.

Велизар Енчев: Не всеки, който те шпионира, ти мисли злото

България е замесена в сръбския шпионски скандал, защото информацията изтече от сръбското контраразузнаване
 
"Ако не беше руското разузнаване, днес Реджеп Ердоган нямаше да бъде жив. Благодарение на тяхната помощ той запази поста си и започна интензивно сближаване между Русия и Турция, за да стигнем до там, че вече се говори за евентуално напускане на Турция на НАТО. Следователно не всеки, който те шпионира, ти мисли злото."

Така коментира шпионския скандал в Сърбия, в който беше замесена и България, журналистът Велизар Енчев.

Пред БНР той заяви, че за шпионажа няма филтър, когато става дума да получаване на информация и за оказване на влияние, чрез така наречените агенти за влияние, колкото и близки да са двете държави: "Когато са близки, пак трябва да имат информация, за да знаят дали няма да загубят този съюзник, или пък да му помогнат в критична ситуация, както стана в Турция".

По думите му през последните два месеца сме свидетели на три шпионски скандала с руски адрес и съответно с македонско, българско и сръбско участие:

"Арестите на т. нар. "русофили" у нас е дело на ДАНС и прокуратурата, което е обречено на провал, тъй като обвиненията срещу тях са на границата на абсурда и пародията. Другият скандал обаче е много по-сериозен  - отказът на МВнР на агреман за руския помощник военен аташе в България. Това трябваше да стане, за да се постели един зелен килим за днешното посещение на Бойко Борисов в Белия дом", каза Енчев.

Той добави, че другият шпионски скандал е избухналият в Скопие - за т. нар. "атака" срещу Македонския парламент.

Според журналиста България е замесена в сръбския шпионски скандал, защото информацията изтече от сръбското контраразузнаване.

"Тази среща е заснета от сръбското контраразузнаване", категоричен бе Енчев.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар