Зима

Зима
Пролет

11 май 2020 г.

Как ще се почива на морето това лято: уравнение с много неизвестни

Нищо конкретно как точно ще работят хотелите и плажовете, какви ще са изискванията към туристите и как ще се третират чужди туристи не се знае
 
С 30 градуса навън лятото вече не е на прага, то е тук. 

От няколко седмици ресорното министерство вече обяви, че сезонът на морето ще започне на 1 юли, а подготовката вече тече. И че най-вероятно хотелите и заведенията по морето ще трябва да разчитат основно на българските туристи. С днешна дата обаче нищо конкретно от това как точно ще работят хотелите и плажовете, какви ще са изискванията към българските и чуждите туристи и как ще се третират, ако има изобщо, чужди туристи не се знае.

Отговорите на всичко това се разполагат между намеренията на Министерството на туризма, леко различните планове на Министерството на здравеопазването, липсата на информация или решение за отварянето на границите и изчакването в сряда, 13 май, Европейската комисия да даде общи указания за това как ще работи секторът.

В това време някои страни като Гърция и Португалия обявиха частично свои планове и мерки за летния сезон, но като цяло неизвестните в целия ЕС в сектора са повече от известните, коментират туроператори.

Как ще работят плажовете

В изявление днес на министъра на туризма Николина Ангелкова пред репортери в Народното събрание се разбра, че на 1 юни плажовете ще са отворени за посещение, дотогава ще заработи и мобилното приложение (което е по идея на АЍнгелкова - бел. авт.), което ще показва къде каква е заетостта на чадърите и шезлонгите. Все още не се знае колко ще струват чадърите и шезлонгите. С промени в Закона за здравето, които в близките дни трябва да бъдат окончателно приети, се предлага цените да са с поне 50% под тези от миналата година, обяви Ангелкова, като посочи, че е дала срок на концесионерите и наемателите на плажовете да дадат и своите идеи до 25 май. 


"Оттам нататък очакваме и много по-сериозни намаления. Всички почти са се съгласили, че трябва да намалят цените, някои предлагат и безплатни чадъри и шезлонги", обяви Ангелкова.

Засега обаче все още не е факт наредбата или друг документ, който определя какви ще са разстоянията между шезлонгите и всички останали подробности, по които ще се ръководят стопанисващите плажовете и които трябва да знаят плажуващите. В интервю в събота Ангелкова посочи, че днес ще бъдат изготвени този и още документи, но днес от думите й се разбра, че се чака сряда. Тогава Европейската комисия ще излезе с общи указания към страните от общността в сектора. Днес Ангелкова уточни, че на базата на тези указания ще се разработят и специфичните изисквания за България.

Как ще се влиза от чужбина

Към днешна дата министърът на туризма Николина Ангелкова не можа да даде отговор. Посочи, че отварянето на границата за посетителите от чужбина и изискванията към влизащите се координират с Министерството на външните работи и на здравеопазването.

Посочи, че ситуацията е динамична, но ако днес трябва да се каже, то българи, отишли на ваканция в Гърция или Турция, при завръщането си ще подлежат на 14-дневна карантина.

Не е известно дали български граждани, идващи в България за лятна ваканция, ще трябва също да бъдат под карантина и дали тя може да бъде прекарана в хотел на морето например. В събота министърът обяви, че ще има ред изисквания към работата на хотелите, но те също още не са обявени официално.

Какво ще декларират пристигащите в България

Сред документите, които няма да видят бял свят днес и също ще чакат указанията на Европейската комисия, е и декларацията, за която съобщи в интервю в събота министърът. Тогава, а и днес, тя посочи, че в нея пристигащите за туризъм ще декларират, че са здрави и че ако се разболеят от коронавирус, докато са в България, техният застраховател, здравна каса или те самите ще платят за лечението си.

Днес министърът потвърди всичко това, но не каза дали в декларацията ще се прилага и копие от направен тест за коронавирус с отрицателен резултат, каквото изискване обявиха някои страни, че имат. Тя отново препрати решението за това след сряда.

Ще има ли ваучери

Ако се съди по думите на ресорния министър, все още, без да е известно докога, тече обсъждане на размера и обхвата на ваучерите, за които се говори отдавна. По идея те трябва да се дават на българи без задължения към бюджета, с които да платят някаква част от ваканцията си в България това лято.

Текстът за ваучерите в Закона за здравето, обсъждан днес, бе предложен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, който още когато пое вицепремиерския пост, бе много активен в туризма, заради което с Ангелкова влязоха в множество конфликти. Те обаче не са вече факт тази пролет.

Днес обаче депутатите отхвърлиха предложението на Симеонов. Така, ако не се приеме друго, предложено между първо и второ четене, ваучери няма да има.

Здравният министър казва друго

Въпреки че в изявите си министърът на туризма непрекъснато съобщава, че всички стъпки се координират със здравното министерство, от изявите на колегата й Кирил Ананиев през уикенда излезе друго.

В телевизионно интервю той обяви, че забраната за влизане на чужденци в България, запазването на задължението за карантина за българите, пристигащи от чужбина, временното спиране на работа на обекти с обществено предназначение ще иска да се запазят и след 13 юли. Това е датата, до която проектозаконът за продължаването на противоепидемичните мерки предвижда да останат и след края на извънредното положение, предвиден за 13 май. Ако се съди по неговите думи, дори българските граждани, които дойдат на море през лятото, ще трябва да бъдат под карантина.

"Изключително много са неизвестните пред сектора", обяви днес Ангелкова и подчерта, че се разчита на българските туристи.

 
Татяна Димитрова, Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар