Зима

Зима
Пролет

2 май 2020 г.

Проф. Искра Баева: Настоящата пандемия едва ли ще промени света

Все още няма ясно оформена система на международни отношения, в която всяка от тези държави да има своето ясно място
 
Един парадокс се очертава, вече безспорно, в глобален план във връзка с пандемията от Covid-19. 

Отделните държави инстинктивно се затвориха и се опитаха, повечето продължават да се опитват, да се оправят сами в кризата. В същото време няма как да не констатират - заради това, че коронавирусът не признава граници - че всички са свързани, независимо дали им харесва или не. И възниква въпросът - какъв ще е светът оттук нататък? Повратна точка ли ще се окаже тази пандемия?

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви пред вестник „Монд“: „Страхувам се, че светът впоследствие ще е до голяма степен същият - даже още по-лош“.

Професор Искра Баева от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ коментира пред БНР, че испанският грип след Първата световна война, който взема не по-малко жертви от конфликта, но това не променя света и не е оставило ярък спомен в съзнанието на европейците. 


„Отнасям се скептично към прогнозите, че настоящата пандемия ще промени света и още повече, ако го промени, то едва ли ще бъде към по-добро, както казва и френският външен министър“, заяви проф. Баева.

Според нея САЩ все още искат да играят водеща роля в света, но затваряйки се в себе си. „Тръмп не се е отказал от водещата роля, но не иска да положи усилия в това отношение и за поддържане на световния ред, включително в хуманитарна посока. Резултатът е, че САЩ губят водещата роля. А Китай не иска да влезе в обувките на САЩ, а предпочита да изгражда собствената си позиция без да се ангажира силно с хуманитарни, икономически и финансови мероприятия“, обясни тя.

По думите й живеем в свят, който все още няма ясно оформена система на международни отношения, в която всяка от тези държави да има своето ясно място така, както беше по време на Студената война.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар