Зима

Зима
Пролет

21 юни 2020 г.

Владимир Путин: Трябва да работим, а не да търсим приемници

"Не изключвам възможността да се кандидатирам за президент отново, ако го позволява конституцията."


Руският президент Владимир Путин не изключи възможността да се кандидатира за президент за нов мандат, ако бъдат приети промените в конституцията. Това обяви самият Путин  в интервю за канала "Россия-1".

"Все още не съм решил нищо. Не изключвам възможността да се кандидатирам за президент отново, ако го позволява конституцията", каза президентът и призова всички служители вместо да му търсят наследник, да си вършат работа.  „Трябва да работим, а не да търсим приемници“, коментира той.

От 25 юни до 1 юли в Русия ще има референдум за предложените промени в конституцията, включително поправка, даваща възможност на Путин за два шестгодишни мандата като президент, след като сегашният му изтече през 2024 година.

Опонентите твърдят, че реформите целят да осигурят на Путин власт до 2036 година и са равносилни на конституционен преврат. Аргументът на Кремъл е, че те са нужни, за да укрепят ролята на парламента и да подобрят социалната политика и държавната администрация.

Путин е абсолютно убеден в правилността на предложението за промени в конституцията на Русия. "Абсолютно съм убеден, че постъпваме правилно, че сегашната конституция трябва да се промени. Събитията от последните месеци доказаха правилността на това. Настоящата конституция беше приета в специален период - в условията на най-остра вътрешнополитическа криза, когато танкове стреляха по парламента и имаше сблъсъци с жертви."

Руският президент подписа на 14 март - точно преди избухването на пандемията в Русия - закона за поправките в основния закон. Тази за мандатите бе предложени от депутатката от управляващата партия "Единна Русия" Валентина Терешкова с мотивите, че на страната ѝ трябвала силна президентска власт, защото в момента съществуват "рискове от непредсказуемост".


Няма коментари:

Публикуване на коментар