Зима

Зима
Пролет

21 юни 2020 г.

Откриха паметник на Ленин в Гелзенкирхен

"С финансовата криза и тази криза с коронавируса младите хора разбраха, че тази капиталистическа система, в която живеем, просто вече не е носител на бъдещето."

Крайнолява партия в Германия шокира обществеността с вдигането на статуя на Владимир Илич Ленин.

Марксистко-ленинистката партия на Германия (MLPD) е инсталирала произведението пред седалището си в промишления център Гелзенкирхен в западната част на страната.

Градските власти опитаха без успех да спрат начинанието, като подхванаха онлайн кампания под мотото, че в Гелзенкирхен „няма място за Ленин".

Но съдът блокира възраженията им и откриването се проведе в събота. Ленин е лидер на болшевишкия революция в Русия през 1917 г., той е превозен в Санкт Петербург от Швейцария в брониран влак, който преминава без никакви пречки през цялата територия на воюващата с руснаците Германия по време на Първата световна война.

В споровете в Германия около създадената през 1957 г. статуя в тогавашната страна страна от Източния блок Чехословакия, двете страни използваха сравнения с бутането на паметници на свързани с робството личности покрай антирасистките протести по света през последните седмици.

"Живеем във време, в което в много страни от света се прави преоценка на паметниците", заяви кметът Франк Барановски в едно от посланията на общинския съвет в Youtube срещу статуята. "Затова е трудно да се приеме, че диктатор е поставен на пиедестал през 21 век и му е вдигнат паметник. За жалост съдът реши другояче, ние трябва да приемем това, но не и без нашите възражения."

Лидерът на партията Габи Фехтнер пък обрисува комунистическия лидер като "изпреварил времето си мислител със световно историческо значение, борец за свобода и демокрация".

"С финансовата криза и тази криза с коронавируса младите хора разбраха, че тази капиталистическа система, в която живеем, просто вече не е носител на бъдещето", каза 23-годишната комунистическа активистка Лена от Германската марксистко-ленинска партия.

Тя бе един от около 800-те души, по данни на организаторите, които се събраха на откриването на металния паметник пред националната централа на партията на церемония с празнично настроение, червени знамена и скара. За желаещите да се образоват се продаваше комунистическа литература.



Няма коментари:

Публикуване на коментар