Зима

Зима
Пролет

18 май 2021 г.

Президентът на Чехия Милош Земан поиска прошка от сръбския народ за бомбардировките през 1999 г.

"Сръбският народ ни изрази своята подкрепа, а ние се отблагодарихме с бомбардиране. По този повод искам да се извиня за бомбардирането на тогавашна Югославия." 

 

Президентът на Чехия Милош Земан заяви на пресконференция в Прага, че бомбардирането на СР Югославия е било грешка и се извини, като помоли сръбският народ да му прости, съобщава белградската телевизия РТС.

На пресконференция след среща с президента на Сърбия Александър Вучич Земан посочи, че бомбардирането на СР Югославия през 1999 г. през цялото време го е измъчвало. Земан изтъкна, че с Вучич е разговарял за традиционното сръбско-чешко приятелство.

"Приятелство, което се доказа през 1938 г., когато бяхме предадени от своите западни съюзници, но и през 1968 г., когато бяхме предадени от нашите източни съюзници, каза Земан. И в двата случая сръбският народ ни изрази своята подкрепа, а ние се отблагодарихме с бомбардиране. По този повод искам да се извиня за бомбардирането на тогавашна Югославия", каза Земан и добави, че това е било грешка.

"Бих искал като човек да помоля сръбския народ да ни прости", каза президентът на Чехия, цитиран от Dir.bg.

Той изтъкна, че по времето, когато се е взимало решение за бомбардирането на Югославия, Чехия е била от няколко седмици в НАТО и са били последните, които са дали съгласие.

"Отчаяно търсехме поне една страна да се свърже с нас и да бъде против, но останахме сами. Все пак това бе липса на смелост", заяви Земан. 

"Казах това и спасих своята душа", заключи чешкият президент.

Няма коментари:

Публикуване на коментар