Зима

Зима
Пролет

28 септември 2021 г.

Линиите и траверсите се рушат под влаковете

По въпросния полуразрушен жп участък се движат по разписание 12 пътнически влака в денонощието, както и средно между 9 и 12 – товарни 

 

Фактите са следните. 

Тръгва човек, примерно, да бере билки покрай една жп линия, пресича я тук-там в търсене на лечебните растения - и се хваща за главата от това, което вижда под краката си по железния път.

А то наистина е смайващо: липсващи гайки и дори цели болтове от скрепленията по железния път, изкривени не само скрепления, но дори и цели железобетонни траверси, прогнили и напукани дървени траверси и т.н. Не едно, две или пет, а десетки, а може би и стотици – трудно е да се преброят!

И не става въпрос за някакво жп разклонение или за някакъв си индустриален жп клон. Иде реч за трасе от Четвърта главна жп линия между гарите Русе и Горна Оряховица. Няма да посочваме конкретния жп участък, за да не предизвикваме паника сред читателите и ползвателите му. Ръководството на НКЖИ разполага с телефона на автора и може веднага да научи координатите му. Стига, разбира се, да се престраши и да реши дали и кога ще вземе някакви мерки.

Снимките са съвсем пресни, защото са правени във вторник, 28 септември 2021 г. следобед.

Само ще кажем, че по въпросния полуразрушен жп участък се движат по разписание 12 пътнически влака в денонощието, както и средно между 9 и 12 – товарни. И ако пътническите влакове са с по 2-3 вагона, в които освен влаковата бригада се дондуркат най-много още 5-6 до 10-ина пътници, то товарните наброяват 25-30 вагона, понякога и повече, като немалка част от тях са жп цистерни, превозващи втечнен нефтен газ и други горива.

Нови трагедии като в Хитрино ли чакаме?!?

Единствената добра новина в случая е, че тези стотици липсващи гайки и болтове и десетките, а може би и също стотици изкривени траверси и скрепления са на прав участък, дълъг около 800 метра. Тъй като не работим като кантонери към НКЖИ, то не сме проверявали състоянието на жп линията в кривите след визирания полуразрушен прав участък.

В интерес на истината трябва да кажем, че видно неотдавна по участъка е преминала подбивна машина, която е направила някакъв опит за стабилизиране на баластовата призма под разкривените траверси. Но старите жепейци прекрасно знаят, че това е все едно да сложиш нова дограма на полуразрушена съборетина и да се похвалиш, че си я направил сигурна за целогодишно обитаване.


Белчо Цанев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар