Зима

Зима
Пролет

16 декември 2021 г.

Проф. Андрей Чорбанов: Никъде в коалиционното споразумение не е записано „зелен сертификат“

"Неефективността на зеления сертификат най-добре личи в Западна Европа, където над 80% от хората имат зелен сертификат и отново има ограничения." 

 

Още преди да бъде избран за министър-председател Петков обяви, че ще въведе задължителен зелен сертификат за служителите на МС, а само два дни по-късно от ИТН излязоха с декларация в парламента, в която се обявиха против това изискване.

"ИТН застава зад декламираната си позиция като подкрепи представителството, чиято политиката ще е на базата на споразумението подписано от четирите партии. В сектор "Здравеопазване" партиите се договориха за активна позиция за справяне с ковид кризата, базирана на многоженство мерки, като само една от тях е активната кампания за стимулиране на ваксинацията, основаваща се на доброволен избор. Никъде в споразумението не е записано „зелен сертификат“, никъде в предизборните платформи на партиите въпросът за въвеждането му не е споменаван или обещаван", заяви от името на ПГ на ИТН проф. Андрей Чорбанов.

"Правото на труд не може да бъде ограничавано със задължителни административни мерки и вместо да се коментира, която и да е от другите мерки, с изненада установихме, че новата изпълнителна власт изрази явна готовност за въвеждане на задължителен зелен сертификат, за да се реализира правото на труд в МС и някои министерства, като бяха призовани работодателите да направят същото", продължи той, цитиран от Dnes.bg.

Според него този акт по никакъв начин не кореспондира със заложените параметри в споразумението, касаещи прекия или косвен натиск гражданите да се ваксинират.

По думите му задължителното въвеждане на зелен сертификат предполага и безплатни тестове.

"Неефективността на зеления сертификат в тази му форма най-добре личи в Западна Европа, където над 80% от хората имат зелен сертификат и отново има ограничения. ИТН настоява за неналагане на дискриминационни мерки, ограничаващи правото на труд на българите", заяви проф. Чорбанов.






Няма коментари:

Публикуване на коментар