Зима

Зима
Пролет

4 август 2022 г.

Украинската армия е излагала на риск цивилни

Войниците, разположени в жилищните райони, не са поискали от мирното население да се евакуира. Украински части са се позиционирали в училища и болници 

 

Украинската армия е изложила на риск цивилни граждани, като е установила военни бази в училища и болници и е извършвала атаки от жилищни райони, за да отблъсне руската инвазия, обяви днес организацията "Амнести интернешънъл", цитирана от Франс прес.

Неправителствената организация допълва в свое изявление, че подобни тактики нарушават международното хуманитарно право. Заключенията на организацията бяха заклеймени от Киев като част от "операция по дезинформация и пропаганда".

"Документирахме една тенденция на украинските сили за излагане на опасност на цивилните и за нарушаване на законите за водене на война при действия, извършвани в населени райони", заяви Аниес Каламар, генерален секретар на "Амнести интернешънъл".

"Обстоятелството, че се намира в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от ангажиментите й към международното хуманитарно право", добави Каламар.

Между април и юли експерти на "Амнести интернешънъл" са разследвали руските удари в Харковска и Николаевска област, както и в района на Донбас, като са инспектирали засегнати от тези удари обекти и са разпитвали оцелели, свидетели и близки на жертвите. Според организацията експертите са намерили доказателства, че украинските сили са извършили обстрели от обитаеми жилищни райони и са установили позиции в жилищни сгради в общо деветнадесет града и села в тези територии. Повечето жилищни зони, където са били разположени войници, се намират само на няколко километра от фронтовите линии, отбелязва организацията, като подчертава, че е имало и други възможности за позициониране на военните, които не биха могли да застрашат цивилните, като например военни бази или гъсти горски терени в близост.

От "Амнести интернешънъл" заявяват, че по тяхна информация войниците, които са били разположени в жилищните райони, не са поискали от мирното население да се евакуира. Освен това украински части са се позиционирали в такива учреждения като училища и болници.

"Амнести интернешънъл" заяви, че на 29 юли се е опитала да се свърже с украинското министерство на отбраната във връзка с разкритията си, но до публикуването на изявлението си не е получила отговор от ведомството. 

 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар