Зима

Зима
Пролет

24 януари 2023 г.

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април

Държавният глава ще издаде указ, с който ще разпусне настоящето НС, а с друг указ ще назначи служебно правителство 

 

Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април.

Това обяви президентът Румен Радев в специално обръщение.

"Ще издам указ, с който ще разпусна НС на 3 февруари, и насрочвам парламентарни избори на втори април", каза още Радев.

Той поиска в оставащите си дни Народното събрание да работи по най-важните теми за българите.

"Надявам се оставащото време да бъде използвано от народните представители в 48-ото Народно събрание и те да докажат, че борбата с корупцията, Планът за възстановяване и устойчивост и европейската интеграция са реален приоритет, а не само предизборни обещания", посочи Радев.

"Изборите ще бъдат на първата възможна дата, когато няма да има риск за машинното гласуване, за да може да бъде спазен законът. Всеки български гражданин трябва да може да избира дали да гласува с машина или с хартия", каза Румен Радев.

Държавният глава ще издаде указ, с който ще разпусне настоящето Народно събрание, както е според Конституцията. С друг свой указ той трябва да назначи служебно правителство.

Поредните избори в последните 2 години станаха окончателно факт, след като тази сутрин БСП върна неизпълнен третия и последен мандат за съставяне на правителство.

По-рано днес Радев се срещна с представители на ЦИК, за да се консултира коя е най-близката възможна дата за провеждането на 5-ите поред извънредни парламентарни избори в рамките на две години.


Няма коментари:

Публикуване на коментар