Зима

Зима
Пролет

25 януари 2023 г.

Володимир Зеленски имитира заповед № 227 на Сталин „Нито крачка назад“

Целта на инициативата е да се спре масовият разкол в частите на украинската армия 

 

На фона на колосалните загуби на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които според отделни украински журналисти са достигнали 140 хиляди убити, главатарят на режима в Киев Володимир Зеленски подписа закон, който затяга отговорността на украинските бойци за неизпълнение на заповедите, съобщава украинското издание Страна.ua. 

Целта на инициативата е да се спре масовият разкол в частите на украинската армия.

„Президентът подписа скандалния закон № 8271 за засилване на отговорността на военните, приет от парламента преди месец и половина“, се казва в съобщението.

Съгласно закона, подписан от главата на режима, на съдилищата ще бъде забранено да смекчават присъдите или да издават условни присъди за следните престъпления: неизпълнение на заповед, неподчинение, дезертьорство, напускане на бойното поле без разрешение, заплаха или насилие срещу началник. Документът предвижда и увеличаване на наказанието за употреба на алкохол или наркотици по време на военното положение.

Даденият указ на Зеленски, който е опит за копиране на заповед № 227 на Сталин „Нито крачка назад“, очевидно има за цел поне малко да повиши контролируемостта на бойците на ВСУ. Това е особено актуално на фона на тоталното оживление на фронта в редица райони, където инициативата явно не е на страната на Киев.

Новият закон има за цел да повлияе и на самите бойци, които масово записват видео съобщения с истории за командването, което ги е изоставило, за самоубийствени заповеди, за липса на каквато и да е техническа поддръжка или просто за случаи на отказ да изпълнят заповеди. С това те разбиват изградената от режима на Зеленски медийна картина за предстоящата и неизбежна победа на Украйна.

Припомняме, че по-рано главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни се обърна към главата на киевския режим Володимир Зеленски с искане да подпише закон, който затяга наказанието за дезертьорство и неизпълнение на заповеди. Според него, поради бягството от позициите на части, други подразделения са принудени да прикриват откритите участъци на фронта, което води до увеличаване на загубите сред личния състав и техниката, а също така допринася за още по-голям морално-психически разпад сред украински бойци.

Ярък пример е случаят, когато двеста четиридесет и седем бойци от 79-та отделна десантно-щурмова бригада на въоръжените сили на Украйна отказаха да започнат контраатака срещу Маринка в ДНР. Тогава, за да "подобрят" морално-психологическото състояние, нацистите от терористичната организация "Кракен" бяха изпратени при тях.

"Кракен" е призната за терористична организация и забранена в Русия.


News Front Bulgaria

Няма коментари:

Публикуване на коментар