Зима

Зима
Пролет

9 март 2023 г.

В Грузия се заражда майдан

Грузия е кандидат №1 за „суха съчка“ в кладата за подгряване на световната демокрация и анимирането на американската геостратегия в Евразия 

 

В Грузия се заражда майдан. 

Майдануващите подкрепят президента, но са против парламента. Нещо като украинския майдан, но обърнат обратно. 

На хората на Сорос в Грузия не им харесва новия закон за „иноагентите“, който е изготвен на базата на аналогичния в САЩ от 1938 г. Очевидно, даден закон е демократичен или не в зависимост от географската точка, в която се прилага. 

Сега грузинските НПО-активисти използвайки старите „цветни рецепти“ искат да повторят украинския „успех“ и да включат Тбилиси във войната на САЩ и сателити срещу Русия. Руските туристи, които заминаха преди около година на „дългосрочна екскурзия“ през прохода Горни ларс в Грузия... сега се редят на опашка в обратна посока за завръщане в „родную гавань“. Преди обстановката да се влоши окончателно. Украйна почти изчерпа мобилизационния си ресурс. Предстои да видим дали грузинците по пътя на евроинтеграцията няма да се затичат по утъпкания от украинците „европейски път“ водещ към война с Русия. 

Грузия е отличен вариант за втори фронт срещу Кремъл. Американските надежди за Казахстан не се оправдаха, Молдова нещо се дърпа, Прибалтика не става-няма никакъв демографски потенциал. Карабах също не е желания размах. Останаха засега само хората на Мишико от Сакартвело. 

В глобален план след изказванията на Ван И и външния министър Цин Ган стана ясно, че Си Дзинпин е стигнал до извода, че ако Русия я няма, то Поднебесната я очаква второто издание на опиумните войни. Китайската цивилизация е доказала в своята хилядолетна история, че не се нуждае от гинко билоба за да помни поуките от своето минало. За разлика от нас българите. 

В този смисъл Цин Ган предупреди Вашингтон, че САЩ вървят към конфликт с Китай. Думата „конфликт“ употребена в споменатия контекст от шефа на китайската дипломация означава война. Защо му е на Китай свят ако в него няма да я има Русия? Внимание! Всичко това в резултат на няма и две години виртуозна дипломация на Антъни Блинкен. Който като новоназначен едва не се сби с ръководителя на китайската делегация Ван И в Анкоридж, Аляска.  

В тази нерадостна обстановка Грузия е кандидат №1 за „суха съчка“ в кладата за подгряване на световната демокрация и анимирането на американската геостратегия в Евразия.


Боян Чуков

Няма коментари:

Публикуване на коментар